Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (2022)

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (1)

Lelies: De geneugten van de zomertuin

Of u nu voor het eerst gaat tuinieren of een echte tuinier bent, u zult zeker lelies in uw zomertuin willen laten bloeien. Lelies, ook bekend onder de botanische naam Lilium, zijn er in verschillende bloemkleuren, groottes en bloeitijden. Deze klassieke vaste planten in de zon staan bekend om hun grote, opzichtige, vaak geurende bloemen en hun geringe onderhoud. Leliebloemen zijn ook geliefd voor bruidsboeketten, middenstukken en snijbloemarrangementen.

Lelies worden gekweekt uit bollen die in het voorjaar of najaar kunnen worden geplant. Ze verdragen een verscheidenheid aan bodems, zolang het maar goed gedraineerd is, en het zijn zonliefhebbers, die het het beste doen op plaatsen die dagelijks ten minste zes uur direct zonlicht ontvangen. Het zijn vaste planten, die jaar na jaar terugkomen, en de meeste variëteiten zijn goed te naturaliseren, zodat ze zich jaar na jaar vermenigvuldigen.

Bij het plannen van tuinlelies hebt u veel keus, zoals kleur, grootte en bloeitijd. In dit artikel leest u meer over:

● Topredenen om lelies te kweken
● Echte lelies versus planten met lelie in hun naam
● Soorten lelies om te overwegen
● Tuinontwerp met lelies
● Hoe u uw leliebollen plant
● Hoe u lelieplanten verzorgt

Topreden om lelies in uw tuin te kweken

Gemakkelijk, gemakkelijk, gemakkelijk. De verzorging van lelies is eenvoudig. Lelies behoren tot de gemakkelijkst te kweken vaste planten in de zon, zolang ze maar een goede drainage en veel zon hebben.
Prachtige, zomerse kleur. Leliebloemen zijn groot, sommige hebben een doorsnede tot 15 cm, dus ze vallen zeker op in de zomertuin. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, oranje, roze, geel, rood en meer.
Uitstekende snijbloem. De leliebloem wordt gekoesterd voor bruidsboeketten, middenstukken en snijbloemarrangementen. Eén leliebloem is genoeg voor een arrangement.
Ongelooflijke geur. Oosterse lelies staan bekend om hun uitmuntende geur die op de zomerbries zweeft. Als snijbloem kunnen ze een kamer parfumeren.
Verscheidenheid. Lelies zijn er in vele kleuren en maten, dus ze zijn gemakkelijk in te passen in de tuin en zelfs in bakken.
Bloeitijd. Wanneer bloeien lelies? Dit hangt af van de soort lelie die u kweekt. Met een beetje planning kunt u verschillende variëteiten planten en tot wel 8 weken in de zomer bloeien.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (2)

Echte lelies versus planten met de naam lelie

Veel planten hebben lelie in hun naam, maar zijn geen echte lelies. Lelies behoren tot het geslacht Lilium en groeien uit bollen. Ze hebben meestal maar één stengel die uit de bol groeit.

Daglelies (Hemerocallis) zijn geen echte lelies. Ze hebben groen, bandvormig loof en groeien niet uit bollen.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (3)

Calla lelies (Zantesdeschia) groeien uit bollen, maar zijn geen echte lelies. De bloem van de calla lelie is trechtervormig en de planten hebben pijlvormige bladeren.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (4)

Canna lelies (Canna) zijn tropisch uitziende planten die uit bollen groeien, maar geen echte lelies zijn. Ze zijn niet winterhard in zone 3-7, en moeten in de herfst worden gerooid.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (5)

Peace lelies (Spathiphyllum) zijn geen echte lelies. Het is een populaire, gemakkelijk te kweken, tropisch ogende kamerplant.

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een overblijvende plant met trossen witte, klokvormige bloemen die in het voorjaar bloeit. Het is geen echte lelie.

(Video) Hoe leid ik mijn kind - 7. Praktische lessen uit het boek der natuur

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (6)

Soorten lelies (Lilium) voor uw tuin

De meest voorkomende lelies zijn de Aziatische (bekend om hun vroege bloeitijd en spectaculaire kleur), de Oosterse (later bloeiende lelies die bekend staan om hun bedwelmende geur) en de trompetbloem (bekend om hun enorme, trompetvormige bloemen). Afhankelijk van de variëteit bloeien lelies van het late voorjaar tot de late zomer. Als u ze goed plant, kunt u wekenlang van de bloei van lelies genieten en ze in diverse tuinsituaties inpassen.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (7)

Start uw zomer met Aziatische lelies

Asiatische lelies behoren tot de vroegste lelies die bloeien, waarbij sommige bloemen al in het late voorjaar opengaan en andere in de vroege zomer. Over het algemeen bloeien Aziatische lelies vlak na pioenrozen.

De bloem van de Aziatische lelie varieert in grootte, maar is meestal zo’n 5 of 6 centimeter in doorsnee. Hun bloemkleuren omvatten een scala van tinten, waaronder crèmewit, roze, geel, perzik, oranje, rood en bijna zwart. Sommige leliebloemen zijn ook tweekleurig en gespikkeld. De bloemen geven een welkome kleur, helderheid, warmte en elegantie aan de tuin.

Asiatische lelies verzorgen is heel eenvoudig. Aziatische lelies zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden, en ze hebben de neiging om jaar na jaar terug te komen en zich te vermenigvuldigen. Aziatische leliebollen kunnen in het voorjaar of najaar worden geplant. Net als andere lelies houden Aziatische lelies van goed gedraineerde zand- of leemgrond en veel zon – dagelijks zo’n 6 tot 8 uur direct zonlicht. De meeste variëteiten zijn winterhard in zone 3 tot 8.

De bloemen van Aziatische lelies kunnen naar boven, naar buiten of naar beneden gericht zijn en kunnen licht geuren. De hoogte van deze lelies varieert, van 1 ft. tot wel 8 ft. hoog. Let bij het selecteren van uw leliebollen op de hoogte en breedte van elke afzonderlijke variëteit.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (8)

Verwelkom in de geur van Oriëntaalse lelies

De Oriëntaalse lelie is een zomerlieveling in de bloementuin vanwege haar geur die lijkt te zweven op de zomerlucht. Als snijbloem parfumeren ze ook een kamer. Ze zijn ook zeer geschikt voor bruidsboeketten, middenstukken en verse bloemstukken.

Sommige Oosterse bloemen zijn gewoon enorm, tot wel 15 cm in doorsnee, en ze zijn er in een scala van kleuren, waaronder helder wit, roze, geel, oranje, paars en rood. Sommige hebben spikkels, meerdere kleuren, dubbele bloemen en starburst ogen.

Oriëntaalse lelies hebben de neiging om te bloeien in het midden tot de late zomer. Dus, als u van lelies houdt en het lelieseizoen wilt verlengen, plant dan Oosterse lelies met Aziatische lelies.

Zoals andere lelies zijn Oosterse lelies gemakkelijk in het onderhoud, zolang ze maar in goed doorlatende grond worden geplant. Ze doen het goed in klei-, leem- en zandgrond, zolang de grond maar goed gedraineerd is. Oosterse lelies zijn winterhard in de zones 3-8 en geven de voorkeur aan volle zon, maar groeien ook in halfschaduw. Te veel schaduw echter, en de stengels kunnen spichtig worden en omvallen. Afzonderlijke variëteiten kunnen 2 tot 8 m hoog worden, dus controleer de hoogte en breedte van de variëteit.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (9)

Trompetlelies zijn blikvangers in de zomertuin

Majestueuze, trompetvormige lelies voegen schitterende kleur en geur toe aan de zomertuin. Trompetlelies (ook wel paaslelies genoemd) hebben stevige, statige stengels die tot 6 meter hoog kunnen worden. De bloemkleuren variëren van wit, roze, oranje en meer. Elke stengel produceert meerdere, geurende bloemen die in het midden tot het einde van de zomer opengaan. Net als andere lelies zijn ze ook goed te stekken.

Trompetlelies zijn favoriet voor het kweken in achtertuinen. Ze zijn gemakkelijk te kweken, zolang je maar voor voldoende zon zorgt en de bollen in goed doorlatende grond plant. Ze houden niet van vochtige, vochtige plekken. Ze verwilderen goed en vermenigvuldigen zich elk jaar. De meeste zijn winterhard in de zones 3-8.

(Video) Jungle Cruise Volledige film 2021 Uitleg | Film 5

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (10)

Verliefd oranje tinten en spikkels? Maak dan plaats voor tijgerlelies

Tijgerlelies staan bekend om hun dramatische sproeten en teruggebogen bloemblaadjes. Waarschijnlijk de meest populaire variëteit is de oranje tijgerlelie. Deze draagt bloemen tot 5 centimeter hoog. De naar beneden gerichte bloemen hebben een schitterende oranje tint met zwarte vlekken. Andere tijgerlelies zijn verkrijgbaar in dubbele bloemvorm, oranje-roze en geel-oranje tinten – en met veel vlekken. Oranje tijgerlelies voegen een gedurfd accent toe aan de zomertuin, en de meeste bloeien in het midden tot het einde van de zomer. Ook zij geven de voorkeur aan volle zon.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (11)

Kweek de vrolijkste, kleurrijkste bodembedekker met Carpet Border Lilies

Carpet lelies zijn lelies met een felle kleur en elegante bloemen op een laaggroeiende plant. De meeste van deze juweeltjes worden slechts 12 tot 24 centimeter hoog, dus ze zijn de perfecte maat om massaal te planten en te kweken als een kleurrijke, bloeiende bodembedekker. Ze zijn ook geschikt om looppaden mee te omzomen of zelfs om in containers te kweken.

Veel lisdoddeperken zijn Aziatische of Oosterse soorten, zodat hun bloeitijd kan variëren van het late voorjaar tot de vroege zomer of van midzomer tot de late zomer. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder roze, paars, geel en oranje. Net als hun grotere tegenhangers zijn oosterse tapijtlelies zeer geurig.

Tapijtrandlelies groeien het best in goed doorlatende grond en in de volle zon tot halfschaduw. De meeste zijn winterhard in de zones 3-8. Let bij het kopen van Carpet Border Lily bollen voor uw tuin op hun hoogte, verspreiding en bloeitijd.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (12)

Wilt u de langste lelies? Kies voor leliebomen

Leliebomen zijn eigenlijk geen bomen, maar het zijn echt hoge lelies (Lilium). De boomlelies, die tot 6 meter hoog kunnen worden, hebben stevige stengels die prachtige bloemen dragen. De bloemen kunnen behoorlijk geuren en kunnen een doorsnede tot 5 cm bereiken.

Net als andere lelies worden boomlelies gekweekt uit bollen, en de krachtige planten verwilderen goed. Ze zijn over het algemeen winterhard in de zones 3-8, en doen het goed in de volle zon en op goed doorlatende grond. Ze bloeien in het midden van de zomer.

Wilt u het stuifmeel vermijden? Kies stuifmeelvrije variëteiten

Sommige van de nieuwere hybride leliums hebben geen stuifmeel. Sommige tuiniers, vooral diegenen die lelies als snijbloemen gebruiken, geven de voorkeur aan lelies zonder stuifmeel omdat ze niet willen dat het stuifmeel vlekken maakt op meubels of kleding. Als algemene regel geldt dat de dubbelbloemige leliesoorten geen stuifmeel bevatten.

Waar moeten lelies worden geplant?

Lelies gebruiken in tuinontwerpen

Omdat het opzichtige, betrouwbare bloeiers zijn, zijn lelies favoriet voor gemengde, meerjarige bloemperken en tuinen. Houd bij het kiezen van lelies voor uw bloembedden de volgende dingen in gedachten:
Lelies hebben veel zon nodig. Voor de beste resultaten moeten lelies dagelijks ten minste zes uur direct zonlicht krijgen. Zorg er bij het plannen van uw leliebeplanting voor dat andere planten, struiken of bomen, of gebouwen of andere door de mens gemaakte objecten de zon niet blokkeren.

Lelies hebben goed gedraineerde grond nodig. Vermijd het planten van lelies op plaatsen waar vaak stilstaand water is. Hellingen zijn populaire plekken om lelies te planten, omdat ze goed draineren en de helling de bloemen echt laat uitkomen.

Lelies houden er niet van om overvol te zijn. Lelies houden er niet van te worden verstikt door bodembedekkers of te worden verdrongen door andere planten.

Lelies zijn er in verschillende hoogtes. Omdat sommige leliesoorten slechts 15 cm hoog worden en andere wel 1,80 m kunnen bereiken, moet u de grootte van de soort controleren voordat u deze in uw tuin zet. Zo voorkomt u dat hogere planten het zicht op uw lelies belemmeren, of dat de lelies het zicht op uw andere planten belemmeren.

(Video) Die Offer

Lelies zijn favoriet in gemengde bloemperken

Lelies (lilium) voelen zich prima thuis tussen andere vaste planten en eenjarigen in de zon en kunnen een uitbarsting van geel, oranje, roze of andere kleuren toevoegen. Als u het goed plant, kunt u maandenlang kleur in uw tuin hebben. Lelies bloeien na vaste planten zoals pioenen, irissen en columbine. Ze bloeien eerder dan zoete erwten, leeuwenbekken en rudbeckia. Wanneer u begeleidende planten voor lelies kiest, zoek dan naar planten met ondiepe wortels (veel eenjarigen zijn dat). Lelies komen het best tot hun recht als ze in groepen van drie of meer worden geplant.

Bloembollenperken

Lelies kunnen ook in de bloembollenperken worden geplant. Ze bloeien na de vroegbloeiende bloembollen zoals hyacinten, narcissen, tulpen en alliums. Lelies bloeien meestal eerder dan dahlia’s.

Bij het planten in bloembollenperken moet u erop letten dat u ze niet te vol plant en dat ze voldoende zonlicht krijgen en niet in de schaduw staan van andere planten of gebouwen.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (13)

Plant lelies in massa

Omdat lelies zo’n groot hoogtebereik hebben, kunt u laagblijvende, middelgrote en hoge variëteiten planten voor een verbluffende kleurenshow. Omring grotere boom- of trompetlelies met middelgrote lelies en laagblijvende Carpet Border Lilies. Een ander favoriet idee is het spreiden van de bloeitijd van de lelie door vroeg bloeiende Aziatische lelies te planten met later bloeiende Oosterse lelies.

Kweek lelies als bodembedekker

Veel van de Border Carpet Lilies worden slechts 15 cm hoog, waardoor ze de perfecte maat zijn voor een bodembedekker. Tapijtlelies zien er fantastisch uit aan de voorkant van bloembedden of langs een looppad. Uw tuinbezoekers zullen dol zijn op de kleurrijke bloemen en de geur.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (14)

Leliebollen planten in bakken

Alle lelies groeien in bakken, maar de kortere zijn gemakkelijker te beheren en hebben geen steun nodig. Het kweken van lelies in patio potten voegt levendige kleur toe aan tuinen in bakken. Het is ook een geweldige oplossing voor tuiniers die misschien geen zonnige plek in de tuin hebben om lelies te planten. (Meer informatie over het kweken van lelies in bakken vindt u verderop in dit artikel).

Waarschuwing voor lelies

Lelies (lilium) zijn zeer giftig voor katten. Het inslikken van de bladeren of het stuifmeel door katten kan leiden tot ernstig nierfalen.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (15)

Hoe plant u lelies

Leliebollen kunnen in het voorjaar of in de herfst worden geplant. Waarschijnlijk krijgt u de volgende zomer meer bloemen als u de bollen in de herfst plant. Omdat leliebollen eigenlijk knollen zijn, gaan ze nooit volledig in rust zoals sommige bloembollen. Ze hebben ook geen beschermend omhulsel zoals tulpen- en narcissenbollen. Behandel uw leliebollen voorzichtig omdat ze snel vocht verliezen. Probeer uw leliebollen zo snel mogelijk na ontvangst te planten. Als u lelies in de herfst plant, plant ze dan voordat de grond bevriest.

Lelies groeien het beste in goed doorlatende grond. Hoewel ze veel verschillende pH-waarden van de grond verdragen, geven ze de voorkeur aan neutrale tot lichtzure grond. Het is een goed besteedde tijd om te bepalen waar u uw lelies wilt planten. Lelies zijn uitstekend geschikt als vaste plant en worden het liefst jarenlang niet verstoord.

Voordat u leliebollen in de tuin plant, spit of woelt u de grond om tot een diepte van 12 tot 15 centimeter. Meng er vervolgens veel organisch materiaal doorheen, zoals gedroogde mest of compost. Meng er ook Breck’s voeding voor bollen en vaste planten door. Als je veel klei in de grond hebt, kun je de grond aanvullen met compost en steengruis of steenslag. Dit zal de drainage verbeteren. Als u zandgrond hebt, moet u de grond aanvullen met compost en eventueel klei.

(Video) Opwindende Hoop deel 2 9 Des 2018

Als u de grond eenmaal heeft voorbereid, graaft u een gat van ongeveer 15 tot 20 cm diep. Plaats de leliebol op de bodem van het gat met de wortels naar beneden en de schubben naar boven. Plaats de bollen ongeveer 9-12 inches uit elkaar (nogmaals, dit varieert per soort). Lelies verspreiden zich en vullen de ruimte op. Bedek de bol met aarde en druk het voorzichtig aan. Na het planten goed water geven. Als je leliebollen in de herfst plant, geef dan twee tot drie keer water voordat de grond bevriest.

Als je in een klimaat woont met warmere temperaturen, plant je leliebollen dan iets dieper (dichter bij de 9 inches). Dit houdt de bollen koel wanneer de zomertemperaturen hoog oplopen. Door dieper te planten, krijgt u ook een betere wortelontwikkeling, waardoor de planten stabieler worden.

Lelies hebben baat bij mulch

Nadat uw lelieplanten in het voorjaar zijn opgekomen, legt u een laag mulch van 2 tot 4 centimeter rondom de planten. Dit voorkomt dat de grond uitdroogt, onderdrukt onkruid en zorgt voor een gelijkmatigere, koelere bodemtemperatuur. Dit helpt ook voorkomen dat uw leliebollen uit de grond worden gedrukt tijdens het afwisselende vriezen en dooien van de winter.

Mest geven en water geven

Omdat lelies van rijke grond met veel voedingsstoffen houden, brengt u Breck’s Food for Bulbs and Perennials elk voorjaar aan wanneer de leliescheuten uit de grond komen en opnieuw in de zomer wanneer de bloemen opengaan. Tijdens het groeiseizoen hebben lelies ongeveer een centimeter water per week nodig. Als er niet voldoende regen valt, is extra water geven aan te bevelen.

Wilt u elk jaar grote, mooie bloemen? Doe deze 2 dingen

Als u de uitgebloeide bloemen van lelieplanten verwijdert, voorkomt dit de vorming van zaaddozen. De bol gebruikt energie om zaaddozen te maken. Als hij geen zaaddozen maakt, steekt hij zijn energie in de bol en de toekomstige bloemproductie. Wat echter echt belangrijk is, is dat het loof NIET wordt verwijderd voordat het geel is geworden. Het gebladerte helpt energie op te bouwen voor de bol en de toekomstige bloemproductie.

Tips voor het planten van lelies in containers

Bij het kiezen van containers of terraspotten voor lelies, onthoud: hoe groter de pot, hoe beter. De potten moeten ten minste 12 centimeter diep zijn. De beste containers voor lelies zijn 10 gallon of groter. Als u lelies in potten plant, gebruik dan hoogwaardige potgrond. Leg op de bodem van de pot een laag stenen of kleine steentjes van 2 cm. Plaats de potgrond bovenop het drainagemateriaal. Zorg ervoor dat de pot drainage gaten heeft, omdat de bollen zullen rotten als ze in het water staan. Dit is vooral een probleem in de winter.

Bij het planten in containers, kunt u de leliebollen dichter bij elkaar plaatsen dan u in de tuin zou doen. Lelies zien er beter uit als ze in groepen worden geplant. Laat minstens 5 cm tussen de bollen wanneer u ze in containers plant. De planten hoeven in containers niet zo diep te staan als in de tuin.

Omdat lelies een koud seizoen nodig hebben om te bloeien, laat u de containers ’s winters buiten staan. In gebieden met streng koud weer kunt u de pot binnen op een koele plaats zetten, bijvoorbeeld in een onverwarmde garage. Breng de pot weer naar buiten als de temperaturen stijgen.

Container lelies kunnen in de herfst worden verpot als het loof is afgestorven. De bollen kunnen ook naar de tuin worden overgebracht. Als u lelies voor een tweede seizoen in containers kweekt, voeg dan twee centimeter compost samen met wat mest of goed vermaalde mest aan de pot toe.

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks (16)

Tips voor het snijden van leliebloemen

Lelies zijn uitstekende snijbloemen, en zien er spectaculair uit in vazen, boeketten en centerpieces. Om het meeste uit uw bloemen te halen, plukt u de bloemen als de knoppen net beginnen open te gaan. Als u vlekken op de bloemen, meubels of kleding wilt voorkomen, verwijdert u de oranje, met stuifmeel bedekte meeldraden als de bloemen helemaal open zijn. Als u het stuifmeel wilt vermijden, kunt u overwegen om dubbelbloemige lelies te planten of nieuwere cultivars die geen stuifmeel hebben.

Wanneer u de bloemen afsnijdt, moet u ervoor zorgen dat ten minste een derde van de stengel aan de plant blijft. Dit helpt de bol om aan te sterken voor het komende jaar. Als u te veel stengel en blad afsnijdt, kan de bol het volgende jaar niet meer bloeien.

(Video) #KenJouself3

Als u lelies in een vaas zet, laat dan de bovenste bladeren aan de stengel zitten om de ongeopende knoppen te voeden. Verwijder de bladeren aan de onderkant, zodat ze het water niet vervuilen. De bloemen blijven langer mooi als ze niet aan direct zonlicht worden blootgesteld en het water elke dag wordt ververst. De bloei duurt vaak 1-2 weken.

Leliebollen verdelen

Omdat leliebollen zich vermeerderen, moeten ze om de paar jaar worden verdeeld als ze te vol worden. De bollen in de herfst splitsen en opnieuw planten is de beste manier om het volgende jaar weer bloemen te krijgen. Bij het rooien van de bollen, graaft u ten minste 8 centimeter van de lelie stam af. Verdeel de bollen en plant ze opnieuw in uw landschap of deel ze met een tuinvriend.

Shop alle Lelies

FAQs

Hoe te zorgen voor lelies - Een gids voor het planten van Leliebollen | Brecks? ›

Geef bij de hoge zomertemperaturen continu water om de plant en de bodemtemperatuur te koelen. Lelies moeten direct na het planten worden bewaterd en daarna om de twee of drie dagen. Ze hebben elke week ongeveer 2.5 cm water nodig.

Kun je leliebollen in de grond laten zitten? ›

Als de leliebollen in de grond zitten moet je erop letten dat de grond vochtig blijft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Let ook goed op de vochtigheid van de bovenste laag grond, de wortels nemen daar namelijk water uit op. Pas op dat het niet te nat wordt, hierdoor kan schade ontstaan.

Hoe gaan lelies sneller open? ›

De truc om ze sneller te doen opengaan

Bloemen die nog gesloten zijn laat je sneller opengaan dankzij dit eenvoudige trucje. Plaats ze eerst in warm water, vervolgens in koud water. Je geniet sneller van je bloemen.

Hoe kan ik lelies vermeerderen? ›

Breek wat wortelstokken los en zet een paar schoongepelde knolletjes losjes in een doorzichtige plastic zak met vermiculiet. Zet de zak op een warme, donkere plek – bijvoorbeeld de ruimte waar de cv-ketel hangt. Als ze na een paar weken aan de voet kleine knolletjes hebben gevormd, kun je ze in goede aarde zetten.

Hoeveel lelies uit 1 bol? ›

Hoeveel lelies uit een bol? Het mooiste effect hebben groepen van minstens 3 tot 5 lelies, waarvan de bollen op 25-30 cm afstand geplant worden. Voor de plantdiepte geldt als vuistregel: driemaal zo diep als de bol hoog is. Daardoor ontstaan meestal plantdieptes van 15-20 cm.

Hoe leliebollen planten? ›

Plant uw leliebollen goed op diepte, minimaal 10 cm grond bovenop de bol. Bij erg dikke lelie bollen mag dit ook gerust 15 cm zijn. Diep planten is belangrijk omdat de lelie ook stengelwortels maakt. Stengelwortels zijn belangrijke wortels die al gevormd worden zodra de lelie boven de grond komt.

Hoe bewaar ik Canna knollen? ›

Knollen van dahlia's, Canna, begonia en gladiool en zomerbollen zoals die van de lelie kunt u prima bewaren tot de volgende lente. Als ze zijn uitgebloeid en de eerste nachtvorst dient zich aan, rooit u ze. Knip eventueel de stengels tot circa vijftien centimeter af. Bewaar ze op een vorstvrije en donkere plek.

Is een lelie een vaste plant? ›

De lelie wordt, omdat ze ondergrondse verdikte bloembladen met reservevoedsel vormt in de vorm van een bol, net als de tulp en de narcis, ingedeeld bij de bloembol, maar in feite is een lelie een vaste plant.

Hoe lang bloeit een lelie? ›

Lelies zijn echte zomerbloemen. Vanaf begin juni tot in september stralen ze uitbundig in de tuin. Dat komt omdat de verschillende soorten lelies elkaar opvolgen met bloeien.

Hoe lelies bewaren? ›

Als deze plantendelen aan de bol blijven zitten kunnen ze gaan schimmelen. Dan is het het beste de bol in een kist met houtwol of schuimstofkriumels donker en koel te bewaren. Het eenvoudigste voor diegene die de lelie als potplant houdt, de bol zonder stengel en bladeren in de pot laten zitten en zo bewaren.

Hoe vermeerderen boshyacinten? ›

Vermeerderen is mogelijk door zaad of broedbolletjes. Ze verwildert snel en moet in toom gehouden worden. Wordt er geen zaad gewonnen, verwijder dan in de zomer de uitgebloeide bloemen. Vermeerder oude pollen door deze met de spitvork voorzichtig op te graven en te delen.

Hoe lelies zaaien? ›

Vanaf eind maart kunnen de zaden (en het zand) uitgestrooid worden in en goed voorbereid zaaibed of in een koude bak. Maar je kan in januari ook rechtstreeks uitzaaien, maar dan moet je het zaaibed wel afdekken met een fijn net want anders gaan de vogels of de woelmuizen de zaden flink uitdunnen.

Welke bloembollen vermeerderen zichzelf? ›

Verwilderingsbollen zijn winterharde bollen die ieder jaar terugkomen. Kenmerkend van deze bollen is dat ze zichzelf handhaven en vermeerderen. Ons assortiment bestaat uit vrijwel allemaal verwilderingsbollen, -knollen, en -wortelstokken. Sommige verwilderingsbollen zijn ook stinzenplanten.

Wat kan ik doen tegen het Leliehaantjes? ›

Het leliehaantje is moeilijk te bestrijden. Je kunt eigenlijk alleen de larven en kevers met de hand verwijderen. Dit is erg lastig, omdat de kevers zich bij aanraking van de plant direct laten vallen en onvindbaar worden. De larven zijn echter het vraatzuchtigste, dus deze zijn belangrijker om te verwijderen.

Waarom komen lelies niet uit? ›

Zorg dat de vaas schoon is door deze met bleek of afwasmiddel te reinigen. 5- Ververs het water zo nu en dan zodat schimmel geen kans krijgt om te groeien en het water helder blijft. 6- Zet het boeket uit de buurt van rijp fruit zoals bananen. Fruit stoot ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verwelken.

Hoeveel bladeren heeft een lelie? ›

De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. De bloemen bestaan uit drie binnenste en drie buitenste kroonbladeren en zes lange meeldraden met opvallend, langwerpige helmknoppen. Per cultivar kunnen de meeldraden verschillen van kleur, als ook de kleur van het stuifmeel, van geel tot paars.

Kun je agapanthus zaaien? ›

De agapanthus kan je vermeerderen door te zaaien of scheuren. Wij adviseren om te kiezen voor scheuren als vermeerderingsmethode. Dit omdat deze plant niet soortvast is. Kies je ervoor om te vermeerderen door te zaaien dan is het niet zeker dat ook daadwerkelijk het gewenste soort tevoorschijn komt.

Waarom geen bloemen in de agapanthus? ›

Een agapanthus houdt van zon, wanneer er te veel schaduw is, zal de bloei tegenvallen of zelfs uitblijven. .... of de plant heeft waarschijnlijk overwinterd bij een te warme temperatuur, om bloemen te ontwikkelen heeft de agapanthus een koude periode nodig.

Kan een agapanthus in de volle grond? ›

De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met een Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen.

Welke bollen verwilderen? ›

Wat zijn geschikte verwilderingsbloembollen? Zoals net ook genoemd zijn de krokus, de narcis en de hyacint geschikt voor het laten verwilderen. En daardoor vele jaren bloei plezier. Maar ook de allium en vele tulpensoorten lenen zich heel goed voor deze bloei- en groeimethode.

Welke tulpen verwilderen? ›

Botanische tulpen blijven laag, ze hebben een korte steel en bloeien met kleine stervormige, geurende bloemen. De tulpjes verwilderen goed, dus ze kunnen in de grond blijven staan. De botanische tulp komt in vrijwel iedere kleur voor, zelfs in paars, bruin en fluoriserend rood.

Welke bloembollen kun je in de grond laten? ›

Hoe fijn is het als je daar meerdere jaren van kunt genieten. Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia's en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.

Kan Leliehaantje vliegen? ›

De keverlarven die ontluiken zijn na twee tot drie weken volgroeid, verpoppen vervolgens in de grond, en na enkele weken komen nieuwe volwassen exemplaren tevoorschijn. Deze blijven ter plaatse of vliegen uit naar andere tuinen op zoek naar lelies of kievitsbloemen.

Waar komen Leliehaantjes vandaan? ›

Het leliehaantje (Lilioceris lilii) is een opvallende kever uit de familie bladkevers (Chrysomelidae). Het leliehaantje is in veel streken waar hij voorkomt een exoot, verspreid naar landen waar hij van nature niet voorkomt. De export van lelies is daarvan de voornaamste oorzaak.

Welke lelies zijn niet giftig voor katten? ›

De grote Liliaceae familie (leliefamilie) bestaat uit meer dan 160 genera van planten. Echter zijn alleen de genera Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) giftig voor de kat. De Lilium groep bestaat uit L. asiatic (aziatische lelie), L.

Kan je allergisch zijn voor lelies? ›

Ook die geven soms – net zoals geuren – allergische reacties (hooikoorts). Bij lelies wordt het hoofdpijneffect veroorzaakt door een chemisch stofje, indol. Het is een stof die in de parfumindustrie veel wordt toegepast en waar u dus niet tegen kunt. Voor andere mensen zijn dat vaak weer andere stoffen.

Kan een lelie buiten? ›

Met haar lengte en kleurrijke bloemen brengt de lelie extra 'glamour' in de tuin. Het planten van hoogstaande leliebollen is gelukkig eenvoudig. Wanneer er al wortels aan de leliebollen groeien kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden. Leliebollen zonder wortels, tussen de 10 en 15 cm.

Hoe snel groeit lelie? ›

Een jonge waterlelie gaat meestal pas na een jaar bloeien. Het mooiste is al wat grotere planten in de vijver te zetten, die al bloeien.

Hoeveel waterlelies in vijver? ›

Een vijver van 15 meter op 6 meter is best voor 50 % bedekt met drijf(blad)planten. Voor een kleinere vijver van bijvoorbeeld 3 meter op 3 meter is een bedekking tussen 60 % en 70 % ideaal. Aarzel dus niet een waterlelie extra toe te voegen, het vijvermilieu zal je dankbaar zijn.

Welke lelies stinken? ›

geuren. Dit zijn de Aziatische lelies. Mensen die de stank van lelies willen voorkomen, doen er goed aan om voor een Aziatische lelie te kiezen. Deze bestaan in zeer uiteenlopende groten en kleuren, dus voor ieder wat wils!

Wat kost een bos lelies? ›

Lelies laten bezorgen
v.a. PrijzenBestellen
Normale bos: €16,95 Romantisch: €19,95 Kaartje: €1,50Bekijken
Veldboeket: €19,95 Plukboeket: €15,95 Kaartje: GratisBekijken
Alternatieve online bloemisten
Boeket: €17,50 Bos rozen: €15,00 Kaartje: €1,50Bekijken
9 more rows

Hoe diep moeten Narcisbollen in de grond? ›

Graaf een geul van een aantal centimeter diep en houd een afstand van ongeveer 5 tot 10 centimeter tussen de twee bloembollen aan. Zo voorkom je dat de narcissen te dicht op elkaar zullen gaan groeien. Plant de narcissenbollen met de punt omhoog en zet ze stevig vast in de grond.

Kun je bloembollen planten in februari? ›

In februari is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een oplossing voor: Voorjaarsbollen op pot. Hiermee vervroegt u het voorjaar in de tuin en in de huiskamer.

Hoe diep moet je bollen planten? ›

Doorgaans kan een bol circa drie- tot viermaal de diameter van de bol (maar minimaal 5 cm diep én niet dieper dan 12 cm) geplant worden.

Kan ik Narcisbollen in de grond laten zitten? ›

Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia's en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.

Hoeveel narcissen uit een bol? ›

Deze laatste bol met een grotere maat produceert maar liefst 15 bloemetjes, drie keer zoveel als de narcis van de kleinere maat die u voor een koopje kon krijgen. Dus houdt u er rekening mee als u bloembollen koopt: De maat doet er toe.

Hoe Narcisbollen planten? ›

Narcissenbollen planten: hoe? Narcissenbollen planten wordt gedaan door de grond eerst goed los te maken. Stop de narcissen bol vervolgens met de punt omhoog op twee keer de hoogte van de bol in de grond. Grond eroverheen, een beetje aandrukken en u bent klaar.

Heeft een waterlelie wortels? ›

De wortels van waterlelies kunnen erg snel groeien en bovendien erg groot worden. Houdt daar dus rekening mee bij de aanschaf. De meeste planten worden al met de bijbehorende wortelmanden geleverd. Denk eraan dat u speciale vijverlelie aarde nodig heeft voor de groei van waterlelies.

Hoe plaats je vijverplanten? ›

Als u vijverplanten planten gaat in de vijver is het het beste om de potten te verwijderen en de wortels van de vijverplant in aarde te zetten. Er is speciale vijveraarde die u hiervoor kunt gebruiken. Vijveraarde is vaak voorzien van de juiste mineralen om groei en bloei te stimuleren.

Hoe moet je waterplanten planten? ›

Voor het planten van waterplanten heb je (soms) vijvermanden en speciale vijvergrond nodig (Dcm Vijverpotgrond) op basis van klei, hierdoor krijg je geen uitspoeling en blijft het water helder. Soms zijn de planten al in kant en klare manden ingeplant, en kun je deze gewoon in de vijver plaatsen.

Wat is de beste tijd om bollen te planten? ›

1. Wanneer moet ik bloembollen planten? Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irrissen plant je in het najaar.

Kun je bloembollen planten in maart? ›

In het najaar, van september tot december, plant u voorjaarsbloeiende bloembollen. In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen.

Hoeveel ruimte tussen bloembollen? ›

Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan.

Hoe diep tulpen poten? ›

Hoe kunt u het beste tulpenbollen planten? Plant de grote tulpenbollen op een afstand van ongeveer 10 cm uit elkaar. U kunt als hulpmiddel uw hand gebruiken, de gemiddelde breedte van een hand is een kleine 10 cm. Als plantdiepte houdt u ook 10 cm aan.

Wat is een populaire plant in kerststukjes? ›

Veelgebruikt voor kerststukjes worden de bloemknoppen van klimop en hiervoor is Hedera helix 'Arborescens' geschikt. Dit is de struikklimop; hij wordt ongeveer 90 cm hoog en woekert niet. Als men een elzenboom plant, zijn de elzenproppen goed te gebruiken.

Videos

1. Internal combustion engines Lecture 24
(Dr. Medhat A. Nemitallah)
2. Het herbarium (deel 1, 2, 3 en 4)
(Biologielessen)
3. Filomena Riess presentation "Baduy Code of Dress"
(Jungle Arts and Flora)
4. web3 ActaBiomedica Prof. Notarangelo
(Mattioli editore)
5. De wilde plant | Lezing en gesprek met bioloog Barbara Gravendeel en milieufilosoof Martin Drenthen
(Radboud Reflects)
6. Natuur als personage. Ecofeministische perspectieven
(SPUI 25)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated: 07/27/2022

Views: 6249

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.