Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (2022)

Deze inheems in de tropen wordt gekweekt vanwege de prachtige bladeren die elk interieur kunnen doen herleven. Thuis voor Calathea zorgen, heeft zijn eigen kenmerken, deze bloem is humeurig en sommige soorten zijn echte keuzes.

Materiaal inhoud:

 • 1 Soorten en variëteiten van Calathea
  • 1.1 Calathea Varshevich.
  • 1.2 Calathea Lansifolia.
  • 1.3 Calathea Rufibarba.
  • 1.4 Calathea medaillon.
  • 1.5 Calathea Sanderian.
  • 1.6 Calathea Crocata.
 • 2 Calathea: teeltfuncties
 • 3 Thuiszorg
  • 3.1 Welke grond is geschikt voor Calathea?
  • 3.2 Optimale omstandigheden
  • 3.3 Een bloem water geven
  • 3.4 Meststof en kunstmest
  • 3.5 Transplanteren en snoeien
  • 3.6 Hoe te verzorgen in de herfst, winter?
 • 4 Fokken Calathea
 • 5 De belangrijkste problemen bij het kweken van een bloem
  • 5.1 De bladeren drogen en krullen
  • 5.2 Calathea wordt geel
  • 5.3 Plantenplagen en ziekten

Soorten en variëteiten van Calathea

Deze plant wordt gekenmerkt door een verbazingwekkende kleur van bladeren, die alle tinten groen, wit en geel combineert. Er zijn soorten met donkere bladeren met roze strepen. Meestal worden de volgende soorten Calathea in een kamer gekweekt.

Calathea Varshevich.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (1)

Verwijst naar bloeiende soorten. De steel bestaat uit een spiraalvormig gedraaid schutblad, wit of roze, in de sinussen waarvan er kleine bloemen zijn. De bladeren van deze soort hebben een gladde binnenkant met een paars-bordeauxrode kleur en een fluweelachtige donkergroene voorkant. Vanuit de centrale ader van het blad lopen lichtere penseelstreken naar de zijkant.

Calathea Lansifolia.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (2)

Ook bloeiende uitstraling. Witte bloemen verschijnen aan de basis van de bladrozet en hebben korte steeltjes. De bladeren zijn langwerpig, roodviolet van binnenuit en lichtgroen met een donkerder geometrisch patroon aan de voorkant. De plant bereikt een hoogte van 80 cm.

Calathea Rufibarba.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (3)

Hij bloeit in kleine gele bloemen aan de voet van de bladuitlaat. Effen groen blad aan lange stengels, golvend.

(Video) The Secrets of Prayer Plant Care! | Calathea, Stromanthe, Maranta and Ctenanthe

Calathea medaillon.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (4)

Zeer mooi uitzicht, tot een hoogte van 40 cm.Ovale, puntige bladeren hebben lichte patronen en zilveren vlekken. Elke avond bereidt de plant zich voor op de slaap, draait de bladeren en laat hun paars van binnen zien.

Calathea Sanderian.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (5)

Hij groeit niet boven 50 cm. Grote, brede, iets langwerpige bladeren hebben een bordeauxrode onderkant en een donkergroene voorzijde, versierd met roze en witte strepen.

Calathea Crocata.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (6)

Een van de variëteiten van Calathea Saffraan. Het behoort tot bloeiende soorten, maar niet kleine bloemen zijn decoratief, maar heldere, saffraankleurige schutbladen zitten strak op lange bruine steeltjes en steken boven de bladeren uit. Lange bloei - duurt tot 4 maanden en valt in de winterperiode. De bladeren zelf met een golvende rand zijn solide van kleur - donkergroen aan de buitenkant en bruin aan de binnenkant.

Calathea: teeltfuncties

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (7)

Calathea crocata (Calathea crocata) - leeft in de natuur in tropische regenwouden, waar de temperatuur constant hoog is. Het groeit in de tweede laag, waar er geen direct zonlicht is. Daar kunnen planten een hoogte van enkele meters bereiken. In de kamercultuur is de grootte van de plant veel bescheidener, maar omstandigheden vergelijkbaar met natuurlijk worden door de plant vereist wanneer ze in een kamer worden gekweekt.

(Video) Calathea growing tips that might surprise you

Thuiszorg

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (8)

Het is heel belangrijk dat Calathea alle zorgregels volgt. Ze zal zelfs een kleine afwijking ervan niet vergeven: ze zal pijn gaan doen of volledig sterven.

Welke grond is geschikt voor Calathea?

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (9)

Het moet voldoen aan de volgende vereisten:

 • goed ademend vermogen;
 • hoog gehalte aan voedingsstoffen;
 • vochtdoorlatendheid;
 • licht zure reactie.

In de praktijk gebruiken veel bloemenkwekers winkelgrond die is ontworpen voor Marantovyh, waartoe Kalatea behoort. De grond is geschikt voor Senpoly of Azaleas, het is alleen nodig om het te verbeteren met de toevoeging van perliet voor een grotere brosheid en ademend vermogen.

Je kunt de grond zelf voorbereiden. De componenten:

 • 2 delen turf;
 • 2 delen landplaat;
 • 2 delen humus;
 • 1 deel grof zand.

Ervaren bloementelers adviseren om 40 g gemalen houtskool toe te voegen aan elke kilo van een dergelijk mengsel, maar het kan worden vervangen door gehakte mossphagnum. Er is nog een optie: 2 of 3 delen lommerrijke grond, 1 deel naald- en veen, 1 deel humus en dezelfde hoeveelheid zand.

Optimale omstandigheden

In tropische bossen is er geen verandering van seizoenen, de temperatuur schommelt binnen kleine grenzen, zoals vochtigheid, en er zijn geen tocht. De taak van de teler is om vergelijkbare omstandigheden voor de plant te creëren. Dan zal het bevallen met heldere decoratieve bladeren, en sommige soorten en bloemen. Onder het bladerdak van bomen is geen plaats voor felle zon. Daarom heeft de plant diffuus zonlicht in de kamer nodig. Calathea groeit goed in halfschaduw, verdraagt ​​de zonnestralen alleen bij zonsondergang of zonsopgang, dus het wordt vaak op het oost- of westraam gehouden. Het is onmogelijk om de verlichting van een bloem scherp te veranderen. Daglichturen in Calathea moeten 16 uur duren. Als er niet voldoende natuurlijk licht is, wordt de bloem verlicht met fluorescentielampen.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (10)

De temperatuur daarvoor vereist een constante, maar anders in zomer en winter. Gedurende de periode van actieve groei gedurende de dag moet het ongeveer 23-24 graden zijn en 's nachts een beetje kouder - ongeveer 16-18 graden. Tijdens de periode van relatieve rust daalt de temperatuur overdag licht - tot 20 graden en blijft de nachttemperatuur op hetzelfde niveau. Het is onmogelijk om het temperatuurregime van de plant drastisch te veranderen.

Calathea tolereert geen tocht - ze zijn fataal voor haar.

Een bloem water geven

Water geven moet regelmatig zijn. Het wordt uitgevoerd zodra de bovengrond in de pot tot een diepte van 1,5-3 cm een ​​beetje droogt. In de zomer, bij warm weer, heb je 3 gietbeurten nodig, in de winter is er genoeg. De plant zelf zal je vertellen dat het vocht mist: de bladturgor neemt af. Het is onmogelijk om het aarden coma volledig te laten drogen - de plant zal heel lang herstellen. Om vocht vast te houden, kan de grond in de pot worden bedekt met vochtig mos.

(Video) How To Care For Calathea | Houseplant Care Tips

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (11)

Om Calathea water te geven, hebt u zacht water nodig met een temperatuur van 2 graden boven kamertemperatuur.

Een belangrijke voorwaarde voor het comfortabele bestaan ​​van de plant is een constante luchtvochtigheid naast de bloem. Het moet ten minste 60% zijn, idealiter ongeveer 90%. Als het niet mogelijk is om Calathea te laten groeien in een glazen florarium, waar het gemakkelijk is om de optimale luchtvochtigheid te behouden, bevochtig het dan op andere manieren. Gevallen met fluweelachtige bladeren kunnen niet worden gespoten. De resterende planten reageren positief op het sproeien van de lucht om hen heen, maar niet de bladeren zelf, waarop lelijke vlekken achterblijven uit het water. De vereiste luchtvochtigheid wordt bereikt door de pot op een pallet met natte geëxpandeerde klei te plaatsen. Het waterniveau in de pan moet onder de bodem van de pot liggen. U kunt eenvoudig een vat met water naast Calathea plaatsen. Van tijd tot tijd worden ze bij soorten met gladde bladeren afgeveegd met een natte doek.

Meststof en kunstmest

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (12)

Deze plant verdraagt ​​geen calcium, dus het zou niet in meststofmengsels moeten zijn. Calathea is een geschikte vloeibare meststof voor decoratieve en bladverliezende gewassen met een laag stikstofgehalte. Voor bloeiende soorten moet de meststof een hoog fosforgehalte hebben. Frequentie van topdressing - eenmaal per 2 weken tijdens actieve groei. In de winter worden ze minder vaak gedaan - eenmaal per 5-6 weken, waardoor de concentratie met 2 keer wordt verminderd.

Transplanteren en snoeien

In jonge planten stimuleert een jaarlijkse verandering van substraat de groei. Volwassen exemplaren na het vierde levensjaar hebben om de 2 jaar voldoende transplantaties.

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (13)

Transplant Kenmerken:

 • het wordt uitgevoerd in de late lente of vroege zomer;
 • na de aankoop wordt de bloem getransplanteerd, waardoor de transportgrond gedeeltelijk wordt verwijderd;
 • de pot voor Calathea moet breed zijn, maar niet kort, omdat de wortels oppervlakkig zijn; de grootte van de pot moet slechts iets groter zijn dan het wortelsysteem van de plant;
 • uitgebreide klei drainage is ¼ van de hoogte van de pot;
 • tussen de afwatering en de wortels moet een grondlaag van 2 cm zijn;
 • het grondmengsel moet worden gestoomd;
 • bij het planten wordt de aarde niet verdicht en wordt de wortelhals niet begraven;
 • na het planten wordt de plant besproeid met "Epin" of "Zircon" volgens de instructies.

Deze bloem is nooit volledig getrimd. Meestal worden alleen vergeelde bladeren verwijderd, het is tijd om te vallen en drogen tips, waardoor een dunne strook droog weefsel achterblijft.

Hoe te verzorgen in de herfst, winter?

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (14)

In de herfst verandert de plant geleidelijk in een relatieve rusttoestand. De metabolische processen in de weefsels worden vertraagd, dus voeding is minder gebruikelijk en minder geconcentreerd. De enige uitzondering is Kalathea Saffraan - op het moment van bloei moet het worden gevoed. Water geven wordt ook zelden gedaan. Ze worden uitgevoerd wanneer het substraat in de pot een derde droogt en bij een lage temperatuur de helft. Verlaag de temperatuur niet aanzienlijk voor de winter - een tropisch sissy kan gewoon bevriezen.

(Video) Calathea kweken - Een groener thuis! #17

Fokken Calathea

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (15)

Zo'n mooie bloem zal zich zeker willen verspreiden. Er zijn 3 manieren om dit te doen.

 • De eenvoudigste manier om dit te doen is door de struik tijdens de transplantatie te verdelen. Succes is verzekerd als elke splitsing een groeipunt en goed ontwikkelde wortels heeft. Schade moet worden behandeld met gebroken kool.
 • De stengel gescheiden van de moederplant wordt erger. Hij heeft al een groeipunt en de wortels moeten nog groeien. Hiervoor wordt het in een vochtig substraat geplaatst en worden de kasomstandigheden gecreëerd door het te bedekken met een pot of dop van film. Onderdak moet soms worden verwijderd voor ventilatie. Je kunt proberen de plant in één blad te vermeerderen. Doe met hem op dezelfde manier als met de stekken.
 • Het is een zeer moeilijke zaadverspreiding van Calathea. Zaden hebben een lage kiemkracht en zaailingen groeien zeer langzaam. De zaden die zijn gedesinfecteerd in een 1% -oplossing van kaliumpermanganaat worden oppervlakkig gezaaid in een los substraat, in een plastic zak geplaatst en in diffuus licht gehouden totdat kieming optreedt, waarbij niet wordt vergeten de grond te bevochtigen. Het is het beste om een ​​pot met zaailingen in het florarium te plaatsen, waar het gemakkelijker is om optimale omstandigheden voor hun teelt te handhaven.

De belangrijkste problemen bij het kweken van een bloem

Calathea-bloem is zeer veeleisend en reageert slecht op schending van de groeiomstandigheden, dus er zijn veel problemen mee. Meestal wordt de teler geconfronteerd met het volgende.

De bladeren drogen en krullen

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (16)

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het drogen en krullen van bladeren:

 • droge lucht
 • lage temperatuur in de kamer;
 • constante tocht.

Het is voldoende om fouten in de zorg te elimineren en het probleem zal worden opgelost.

Calathea wordt geel

Als alleen de onderste bladeren geel worden, is er geen reden tot bezorgdheid. Dit is een natuurlijk proces voor het bijwerken van een plaatmachine. Als de hele plant geel is geworden, moet de oorzaak worden gezocht in onvoldoende water, te lage temperatuur en overtollige kunstmest.

Plantenplagen en ziekten

Soms nestelt een roetzwam zich op het oppervlak van bladeren die zijn beschadigd door ongedierte. Het lijkt op een zwarte film. De schimmel is niet gevaarlijk voor Calathea, maar interfereert met de ademhaling van bladeren. De strijd ertegen is heel eenvoudig - het kan gemakkelijk worden afgewassen met een zeepoplossing.

(Video) The Garden Gurus - Cymbidium Orchids

Calathea: thuiszorg, teelt en voortplanting (17)

Van de plagen van Calathea zijn de spint, schubben en trips het meest irritant. Tegen de laatste twee wassen met zeepwater aanbrengen. Als er geen effect is of het onmogelijk is om de planten nat te maken, besproei ze dan met insecticiden. Om de spint te bestrijden, worden acaroinsecticiden gebruikt.

FAQs

Kan een Calathea ook bloemen krijgen? ›

Calathea's hebben vaak prachtige bladeren, maar slechts een enkel soort krijgt bloemen. De Calathea Crocata is een bloeiende variant, welke te herkennen is aan zijn opvallende oranje bloemen. Daarnaast is er nog de Calathea Warscewiczii, welke je kan herkennen aan zijn beeldschone witte bloemen.

Hoe redt je een Calathea? ›

Calathea water geven

Het is daarom verstandig om de plant twee keer per week een beetje water te geven, zeker in de zomer. Geef niet te veel, want dan worden de wortels misschien te nat en gaan deze rotten. De grond mag lichtvochtig zijn, maar let wel op dat er geen laag water onder in de pot komt te staan.

Hoe groeit een Calathea? ›

Calathea feiten

Groei: Calathea's groeien niet bizar snel maar kunnen wel bijna een meter hoog worden. Scheef groeien doen Calathea's niet maar ze groeien wel naar het licht toe. De bladeren die het meeste daglicht vangen groeien het snelst, af en toe een kwartslag draaien helpt de bladeren even groot te houden.

Is Calathea luchtzuiverend? ›

De Calathea is een zeer luchtzuiverende kamerplant. Het is een echte blikvanger met een hoge decoratieve waarde vanwege zijn kleurige en bonte bladeren. Een Calathea sluit 's nachts de bladeren en opent die in de morgen! Daarom wordt de Calathea ook wel 'living plant' genoemd.

Is Calathea een moeilijke plant? ›

Het belangrijkste eerst: je kunt deze kamerplant beter twee of drie keer per week een kleine hoeveelheid water toedienen dan één keer per week teveel. Het is best een moeilijke plant als we kijken naar water.

Waarom krullen de bladeren van mijn Calathea? ›

In de meeste gevallen wordt krullend blad veroorzaakt door een te kort aan water. De grond van een Calathea moet ten alle tijden wat vochtig blijven. Geef je te weinig water, dan krult het blad dicht, om zo verdamping van water tegen te gaan.

Waarom krijgt mijn Calathea bruine randen? ›

Kalk in het water

Dit kan leiden tot bruine randen aan de bladeren, met name bij gevoelige planten zoals de Calathea. Dit komt doordat er kalk in kraanwater zit, waar niet elke plant goed tegen kan. Oplossing: Geef jouw planten voortaan gefilterd water of – nóg beter – regenwater.

Waarom gaat mijn Calathea niet dicht? ›

Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt. Een plek met indirect licht is dus het meest ideale voor de Calathea. Zet je plant ook niet te donker neer, dan kunnen de bladeren gaan hangen, je plant stopt met groeien en gaat er sip uitzien.

Waarom gaat een Calathea dicht? ›

Het wordt wat technisch nu, maar de Calathea kan zijn bladeren sluiten door bepaalde ionen in zijn bladcellen. Deze reageren anders op blauw licht, wat veel in daglicht zit, dan op rood licht, wat veel 's nachts voorkomt. Daardoor opent hij bladeren bij daglicht en sluit hij ze wanneer de nacht begint.

Is een Calathea giftig? ›

Wij krijgen in ons tuincentrum vaak de vraag of de Calathea giftig is voor katten, vogels of konijnen. Bij de Calathea hoeft u zich geen zorgen te maken, want deze prachtige kamerplant is niet giftig en kunt u dus met alle liefde in huis halen.

Waarom krullen de bladeren van mijn plant? ›

Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.

Waarom groeit mijn Calathea niet? ›

Dus als je je Calathea in de volle zon zet, dan zal hij niet mooi groeien. Direct zonlicht kan het blad namelijk verbranden. Je ziet dan droge bruine vlekken op het blad ontstaan. Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt.

Is het gezond om veel planten in huis te doen? ›

Planten zorgen voor een schone lucht in huis

Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.

Wat is een goede plant voor in de slaapkamer? ›

De 5 beste Slaapkamerplanten
 • De Palm. Altijd goed en een echte eyecatcher in uw slaapkamer is de palm. ...
 • Aloë Vera. De Aloë Vera plant is een plant die u helpt bij het genieten van een goede nachtrust. ...
 • Bananenplant. De bananenplant, ook wel Musa Tropicana, heeft prachtige, grote bladeren. ...
 • Monstera. ...
 • Calathea.
20 Jul 2021

Welke plant gaat slapen? ›

De fijne geur van jasmijn helpt daardoor jou te ontspannen, zodat jij rustig in diepe slaap kunt vallen.
 • Jasmijn.
 • Aloë Vera.
 • Lavendel.
 • Lepelplant.
 • Ananasplant.
 • Valeriaan.
 • Sanseveria.
 • Engelse klimop.
28 Apr 2022

Waarom laat Calathea bladeren hangen? ›

Voor de verzorging van jouw Calathea

Als deze kamerplant haar bladeren laat hangen, heeft ze waarschijnlijk te weinig water gehad. Het kan ook voorkomen dat de bladeren opkrullen. Dit is een ander teken van watertekort. Bij hangende en/of omkrullende bladeren raden we aan om direct water te geven.

Kan je een Calathea snoeien? ›

De Calathea snoeien

Dit blad kost je Calathea nog wel energie, maar niemand wordt er vrolijk van! Snoei dit blad gerust af. Zo heeft jouw Calathea meer energie over om te besteden aan de mooie bladeren en houd je jouw Calathea mooi. Je kunt het best je Calathea snoeien met een snoeischaar.

Kan een Calathea in de zon? ›

Zet de Calathea op een plek met licht, maar niet direct in de zon. Halfschaduw wordt dat ook wel genoemd. Deze kamerplant is namelijk zeer gevoelig voor teveel zonlicht en zal dan snel bruine bladeren krijgen.

Wat is spint in een plant? ›

Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Spint is een infectie van mijten op de plant.

Kan een Calathea buiten staan? ›

Calathea's zijn op veel plaatsen verkrijgbaar. Laat planten die buiten worden uitgestald bij temperaturen onder de 10 tot 12 graden staan, en kies enkel exemplaren met gaaf, stevig blad zonder bruine punten of omgekrulde bladeren.

Waarom Calathea niet sproeien? ›

Geef je jouw Calathea te weinig water, dan kunnen de bladeren er sipjes bijhangen of opkrullen. Bruine randen kunnen ook een teken zijn van te weinig water. Vooral de smalbladige soortjes, zoals de Calathea Insigne geven dit goed aan en krullen op.

Hoe vaak moet een Calathea water geven? ›

Deze kamerplant verbruikt relatief veel water. Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven. In de winter mag je gerust wat minder vaak water geven.

Waarom krijgt mijn Calathea bruine randen? ›

Kalk in het water

Dit kan leiden tot bruine randen aan de bladeren, met name bij gevoelige planten zoals de Calathea. Dit komt doordat er kalk in kraanwater zit, waar niet elke plant goed tegen kan. Oplossing: Geef jouw planten voortaan gefilterd water of – nóg beter – regenwater.

Waarom sluit Calathea bladeren? ›

De levende plant

Het wordt wat technisch nu, maar de Calathea kan zijn bladeren sluiten door bepaalde ionen in zijn bladcellen. Deze reageren anders op blauw licht, wat veel in daglicht zit, dan op rood licht, wat veel 's nachts voorkomt. Daardoor opent hij bladeren bij daglicht en sluit hij ze wanneer de nacht begint.

Waarom gaat mijn Calathea dood? ›

De Calathea heeft over het algemeen maar weinig zonlicht nodig. Een plek in de schaduw zonder direct zonlicht is prima. Te veel zonlicht resulteert in bruine randen op de bladeren. Zet de plant ook niet op de verwarming of tocht, want dan droogt hij snel uit.

Waarom laat Calathea bladeren hangen? ›

Voor de verzorging van jouw Calathea

Als deze kamerplant haar bladeren laat hangen, heeft ze waarschijnlijk te weinig water gehad. Het kan ook voorkomen dat de bladeren opkrullen. Dit is een ander teken van watertekort. Bij hangende en/of omkrullende bladeren raden we aan om direct water te geven.

Waarom krullen de bladeren van mijn plant? ›

Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.

Is een Calathea giftig? ›

Wij krijgen in ons tuincentrum vaak de vraag of de Calathea giftig is voor katten, vogels of konijnen. Bij de Calathea hoeft u zich geen zorgen te maken, want deze prachtige kamerplant is niet giftig en kunt u dus met alle liefde in huis halen.

Kan een Calathea in de zon? ›

Zet de Calathea op een plek met licht, maar niet direct in de zon. Halfschaduw wordt dat ook wel genoemd. Deze kamerplant is namelijk zeer gevoelig voor teveel zonlicht en zal dan snel bruine bladeren krijgen.

Kan een Calathea buiten? ›

Calathea's zijn op veel plaatsen verkrijgbaar. Laat planten die buiten worden uitgestald bij temperaturen onder de 10 tot 12 graden staan, en kies enkel exemplaren met gaaf, stevig blad zonder bruine punten of omgekrulde bladeren.

Wat betekent bruine punten aan bladeren? ›

Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!

Kunnen bruine bladeren weer groen worden? ›

De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.

Kan een plant uit zichzelf bewegen? ›

Ja, sommige planten hebben het vermogen om je eens flink te laten schrikken, ze kunnen namelijk zomaar uit zichzelf beginnen te bewegen, maar dat doen ze dan ook niet zonder een goeie reden.

Kan een plant bewegen? ›

Planten bewegen niet alleen door de wind, dat kunnen sommige planten ook zelf! En het is natuurlijk magisch om zo'n plant in huis te hebben. Een Calathea bijvoorbeeld, hoor je ook zacht ruisen als hij beweegt.

Wat is spint in een plant? ›

Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Spint is een infectie van mijten op de plant.

Videos

1. Rhipsalis (Hatiora) salicornioides (Dancing Bones Cactus) Houseplant Care — 93 of 365
(Summer Rayne Oakes)
2. Sarracenia purpurea - 53 Days Timelapse
(LindemannFilmFotoDrohne)
3. Mammillaria Candida fascinating flowering | Cacti timelapse in 4K
(AzFlora ENG)
4. Supergirl 4x06 Brainy beats up Agents of Liberty with Physics
(Arrowverse United)
5. Tips voor de verzorging van je Dieffenbachia
(Flora Fashion)
6. Hoe je een varen plant
(Garden Shop Pro)

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated: 06/20/2022

Views: 6242

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.