2 plekken waar je indoor kunt surfen (2023)

Indoor surfen is relatief onbekend in Nederland. Toch is het heel erg leuk, veilig en geschikt voor alle leeftijden. Voor beginners kan indoor surfen een veilig gevoel geven. En niet alleen dat, het is ook een erg leuke activiteit voor feestjes, kinderen en vrijgezellenfeesten. Bijzonder aan indoor surfen is ook het vakantiegevoel dat het geeft, ondanks dat het overdekt is. Het is een mooie manier om kennis te maken met het surfen. In deze blog geven we een paar leuke suggesties van plekken waar je indoor kunt surfen en bespreken we kort wat het inhoudt.

Wat moet kan je je voorstellen bij indoor surfen?

Het voordeel van het overdekte ‘indoor surfen’ is dat je altijd met een aangename temperatuur kan surfen, en dat het geschikt is voor elk niveau. Of je nu een beginner bent of een pro, het indoor surfen helpt je een handje om op een aangename manier het surfen te oefenen of onder de knie te krijgen.
De golven van het indoor surfwater worden met een snelheid tussen de 30 en 70 kilometer op een schuin oplopend vlak gespoten. Door het water op het hellende oppervlak ontstaan er goede golven om op te blijven staan, of om juist mooie tricks op te oefenen. De mooie, lichte ruimte en de blauwe surfbaan zorgen voor een echt zonnig gevoel, ondanks dat je binnen bent.

Bij de meeste indoor surfbanen kan je ook andere watersporten beoefenen, zoals wakeboarden.
In Nederland is indoor surfen nog niet zo wijd verbreid. Er komen in de toekomst een paar mooie wavesurfers (indoor surfruimtes) bij, maar nu zullen we het moeten doen met enkele indoor surfmogelijkheden. Ze zijn echter goed te bereiken en erg de moeite waard voor elk niveau.

1. Indoor surfen bij Down Under, Nieuwegein

Down Under in Nieuwegein is één van de eerste (en een van de weinige) indoor surfplekken in Nederland. Er is een mooie wavesurfer waar beginners en gevorderden al hun tricks kunnen laten zien. Je kan er het hele jaar door terecht, en de temperatuur is er altijd aangenaam. Dat zorgt voor een echt vakantiegevoel, voor jong en oud. Veel mensen zijn vooral de eerste keer, misschien bang om te vallen tijdens het surfen. Dankzij de zachte, schokdempende grond onder de golven, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je valt niet hard!

Eén uur indoor surfen kost 32,50 euro per persoon, en voor twee uur betaal je 45 euro. De prijzen zijn inclusief instructie en de huur van een surfboard en wetsuite. Twee uur surfen is dus relatief een stuk voordeliger dan één uur. Wel zal je merken dat zeker de eerste keer, het indoor surfen behoorlijk intensief is. Het surfen is mogelijk voor personen vanaf 12 jaar, van elk niveau.

De wavesurfer is beschikbaar vanaf zes personen, en er kunnen maximaal twee personen tegelijk oefenen op de wavesurfer. Er is altijd instructie aanwezig. Het maximale aantal personen dat gebruik kan maken van de wavesurfer is tien.
Als je met een groter gezelschap bent, is het mogelijk om de gehele wavesurfer van Down Under af te huren.

De openingstijden van de wavesurfer verschillen per seizoen en vakantie. Je kan ze eenvoudig even checken op de website van Down Under. Naast indoor surfen, worden er op de wavesurfer ook activiteiten georganiseerd zoals disco bodyboarden.

Wat voor activiteiten en faciliteiten kan je verder verwachten bij Down Under:

 • Een restaurant met uitgebreide menukaart
 • De mogelijkheid tot indoor surfen als bedrijfsuitje
 • Het ‘cablepark’ voor watersportactiviteiten in de buitenlucht, zoals waterskiën.
 • De mogelijkheid voor leuke landactiviteiten zoals bubbelvoetbal, boogschieten, beachtennis, terreinrijden en voetgolf.

https://nl.pinterest.com/pin/59109813844870115/

2. Dutch Water Dreams, Zoetermeer

In Zoetermeer kan je uitstekend indoor surfen op de wavesurfer van Dutch Water Dreams. Ook kinderen kunnen er terecht, en wel vanaf 6 jaar (bodyboarden). Voor flowboarden wordt er een leeftijd vereist van minstens 8 jaar, en een zwemdiploma. De wavesurfer is voorzien van een zachte ondergrond, zodat vallen voor niemand een probleem is.

Bij Dutch Water Dreams kan eigenlijk iedereen terecht, of je nu ervaren bent, beginner, jong of oud. Ook het organiseren van een bedrijfsuitje is mogelijk bij Dutch Water Dreams. Het indoor watersporten wordt altijd gedaan onder leiding van een ervaren instructeur.
Welke sporten kan je precies beoefenen op de indoor wavesurfer:

 • Flowboarden (een vrij nieuwe sport die een combinatie is van golfsurfen, snowboarden en skateboarden
 • Bodyboarden (liggend of zittend over het water ‘zweven’

Als je eenmaal een paar trucjes kent, kunnen deze watersporten je voorgoed aan blijven trekken. Plezier staat voorop bij Dutch Water Dreams, en je kan altijd contact opnemen met deze indoor surfbaan om te informeren naar de mogelijkheden.

https://nl.pinterest.com/pin/566327721866798016/

Wat is er nog meer te doen bij Dutch Water Dreams:

 • Een meer dan 300 meter lange wildwaterbaan om te leren raften of tuben. Ervaren sporters op dit gebied kunnen er ook uitstekend terecht, want de baan heeft Olympische afmetingen.
 • Hydrospeeden.
 • Restaurant Beachhouse om bij te komen en bij te praten.

De sporten op de wildwaterbaan zijn te boeken vanaf 10 personen.

3. De toekomstige indoor surfspots in Nederland in de toekomst.

Indoor surfen in Nederland zal naar verwachting nog een flinke groei door gaan maken. Er zijn meerdere indoor surfbanen waaraan momenteel gewerkt wordt, zodat je de sport op steeds meer plekken in Nederland kan beoefenen. In onder meer Den Haag, Eindhoven en Landgraaf zijn er indoor surfspots in ontwikkeling.

Het is vreemd dat we in Nederland niet al wat meer indoor surfplekken hebben. Nederland is namelijk een echt waterland, maar waar we vaak een gebrek aan hebben, zijn goede golven. Een indoor surfbaan kan dit bieden. Daarbij is het erg veilig: je hebt niet te maken met de stromingen van de zee.

Hou in de omgeving van Den Haag, Landgraaf en Eindhoven zeker de indoor surfmogelijkheden in de gaten als je een liefhebber bent van surfen, of als je graag kennis wilt maken met de surfsport, niet te ver van je huis.

Indoor surfen: comfortabel, veilig en heel erg leuk.

Er zijn drie officiële indoor surfmogelijkheden in Nederland: Down Under (Nieuwegein) Dutch Water Dreams (Zoetermeer) en Go Bananas in Amsterdam. Je kan bij al deze indoor surfbanen terecht voor elk niveau, en er is altijd instructie en uitrusting aanwezig. Kinderen kunnen met name goed terecht bij Dutch Water Dreams. Bij Dutch Water Dreams kan je al bodyboarden vanaf 6 jaar.

Je hoeft bij indoor surfen niet bang te zijn om hard te vallen. Elke wavesurfer is voorzien van een speciale, schokdempende ondergrond. Het is gebruikelijk dat je pas indoor kan surfen vanaf een bepaald aantal personen. Meestal wordt er een minimaal aantal deelnemers gevraagd van 6 tot 10 personen, en kunnen er bijvoorbeeld 2 personen tegelijk gebruik maken van de wavesurfer.

Bij de meeste indoor surfplekken zijn er ook allerlei andere (sportieve) wateractiviteiten die er gefaciliteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan waterskiën, raften of tuben. Sommige van deze activiteiten worden alleen buiten gedaan, maar het geeft je wel de mogelijkheid om veilig kennis te maken met verschillende watersporten.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

 • 12 tips voor een surf vakantie
 • 8 Plekken waar je kunt leren surfen in Europa
 • Waar in Nederland kun je golfsurfen?

2 plekken waar je indoor kunt surfen (3)

Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 02/07/2023

Views: 5974

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.